Optimaliseren van gemeenschappelijke infrastructuur

De gemeente Turfbrug heeft de afgelopen tijd veel geïnvesteerd in haar IT. De digitale dienstverlening is op orde en inwoners en ondernemers kunnen nu de meest gevraagde producten en diensten op de website regelen. Daarachter liggen essentiële voorzieningen, bouwstenen en koppelingen met de gemeenschappelijke infrastructuur. Daar zou Turfbrug graag meer mee doen. 

De gemeenschappelijke infrastructuur, GDI, bestaat uit een groot aantal voorzieningen. Zoals MijnOverheid en de basisregistraties. Het merendeel van deze voorzieningen is klaar en gemeenten kunnen ze gebruiken om hun dienstverlening te verbeteren. Zo gebruikt Turfbrug de Berichtenbox in MijnOverheid om digitale post naar haar inwoners te versturen, wat de gemeente scheelt in de portokosten. Ook gebruikt het eHerkenning, zodat ondernemers snel en makkelijk hun zaken met de gemeente online kunnen regelen. Turfbrug heeft zich geabonneerd op de Monitor Doelgerichte Digitalisering en krijgt nu elke drie maanden een overzicht van alle voorzieningen die ze gebruikt en hoe andere gemeenten het doen qua digitale dienstverlening. Dat helpt de gemeente om het overzicht te krijgen van alle mogelijkheden en te ontdekken wat er nog meer kan. 

Turfbrug zou graag meer gebruik maken van de GDI, vooral door verschillende voorzieningen te combineren in haar werkprocessen. Zodat ze de dienstverlening aan burgers en bedrijven nog beter kan maken. De gemeente weet echter nog niet goed wat er allemaal mogelijk is. En wat er aan nieuwe ontwikkelingen in de GDI en de GGI, de gemeenschappelijke infrastructuur specifiek voor gemeenten, te verwachten valt. Daarom verkent ze dat graag, samen met andere gemeenten en KING tijdens het congres. 

Bekijk de sessies over Optimaliseren van gemeenschappelijke infrastructuur